metrology
Notes of Metrology

Pakistan Air Force announces vacancies related to Metrology branch which usually come once a year through short service commission. If you are interested to join PAF metrology branch then see all the questions given below.

Contents Show

The purpose of instruments is to

(A) allow measurements to be made

(B) transmit the information

(C) change signals

(D) any of the above.

Answer

A

MCQ No – 2

The measurement refers to which of the following

(A) primary signal

(B) measured variable

(C) output

(D) all of the above.

Answer

C

MCQ No – 3

The measurement of a quantity

(A) is an act of comparison of an unknown quantity with another quantity

(B) is an act of comparison of an unknown quantity with a known quantity whose accuracy may be known or may not be known

(C) is an act of comparison of an unknown quantity with a predefined acceptable standard which is accurately known

(D) none of the above

Answer

C

MCQ No – 4

In present day measurement systems

(A) direct methods are commonly used

(B) one of direst methods is limited but indirect methods are commonly used

(C) both direct and indirect methods are commonly used

(D) all of the above

Answer

B

MCQ No – 5

The measurand is

(A) output

(B) measured variable

(C) secondary signal

(D) any of the above

Answer

B

MCQ No – 6

The temperature measurement by a thermocouple is

(A) primary measurement

(B) secondary measurement

(C) tertiary measurement

(D) any one of above

Answer

C

MCQ No – 7

The function of the signal manipulating element in a generalized measurement system is to

(A) change the quantity under measurement to an analog signal

(B) change the magnitude of the input signal while retaining its identity

(C) to perform non-linear operation like filtering, chopping and clipping and clamping

(D) non of thee abovee

Answer

B

MCQ No – 8

The intermediate stage of an instrument is used to

(A) sense the primary (input) signal

(B) indicate and record the measurement

(C) amplify and transmit the secondary signal

(D) any of thee above

Answer

C

MCQ No – 9

The degree of perfection used in instruments, the methods and the observations, is known as

(A) precision

(B) accuracy

(C) least count

(D) error

Answer

A

MCQ No – 10

The accuracy depends upon

(A) precision of instrument

(B) precision of method

(C) good planning

(D) all of the above

Answer

D

MCQ No – 11

The degree of closeness of the Measured value of a certain quantity with its true value is known as

(A) accuracy

(B) precision

(C) standard

(D) sensitivity

Answer

A

MCQ No – 12

Error of Measurement

(A) measured value – true value

(B) true value – measured value

(C) measured value – precision

(D) precision – true value

Answer

B

MCQ No – 13

The output stage of a generalized measurement system may comprise

(A) manipulator

(B) detector-transducer

(C) indicating or recording unit

(D) all of the above

Answer

C

MCQ No – 14

which of the following errors can arise, as a result of mistakes in reading, parallax, improper instrument location and inadequate highting?

(A) Construction error

(B) Transmission error

(C) Observation error

(D) Translation error

Answer

C

MCQ No – 15

Gearing, backlash, friction between moving parts, and scale accuracies are generally known as

(A) instrument error

(B) interference error

(C) calibration error

(D) interaction error

Answer

A

MCQ No – 16

Errors which may be variable both in magnitude and nature (positive or negative) are classified as

(A) hysteresis error

(B) random error

(C) systematic error

(D) interaction error

Answer

B

MCQ No – 17

The set of readings has a wide range and therefore it has

(A) low precision

(B) high precision

(C) low accuracy

(D) high accuracy

Answer

A

MCQ No – 18

The measurement of surface temperature in exposed situations where atmospheric variation can interfere with temperature measurement gives rise to

(A) transmission error

(B) interaction error

(C) operation error

(D) interference error

Answer

D

MCQ No – 19

Which of the following is not a line standard?

(A) Yard

(B) Meter

(C) Precision scale

(D) Length bar

Answer

D

MCQ No – 20

What is the length of the Imperial standard yard?

(A) 38 m

(B) 38 mm

(C) 38 inches

(D) 38 cm

Answer

C

MCQ No – 21

Which of the following is incorrect about the meter (line standard)?

(A) It is inoxidizable

(B) Kept at 10 ̊C

(C) Supported by two rollers

(D) Have a web type section

Answer

B

MCQ No – 22

By which material meter (line standard) bar is made of?

(A) Bronze

(B) Platinum

(C) Platinum-bronze alloy

(D) Platinum-iridium alloy

Answer

D

MCQ No – 23

Which of the following is not an end standard?

(A) Precision scale

(B) Length bars

(C) Slip gauges

(D) Gap gauges

Answer

A

MCQ No – 24

What is the diameter of end bars?

(A) 10 mm

(B) 20 mm

(C) 30 mm

(D) 40 mm

Answer

B

MCQ No – 25

What is the error in a reproduction of wavelength standards?

(A) 1 part in 100 million

(B) 2 parts in 50 million

(C) 2 parts in 50 million

(D) 1 part in 50 million

Answer

A

MCQ No – 26

Which color radiation of krypton 86 is selected for measurement?

(A) Yellow

(B) Green

(C) Orange

(D) Blue

Answer

C

MCQ No – 27

A vernier scale is good enough to read in _______ after decimal

(A) one digit

(B) two digits

(C) three digits

(D) four digits

Answer

B

MCQ No – 28

The Vernier Calliper’s advantage over the micrometer is that

(A) it can be used to make both inside and outside measurements over a range of sizes

(B) is more accurate

(C) is easier and quick to use

(D) None of these

Answer

A

MCQ No – 29

Which one of the following is NOT a part of a Vernier Caliper

(A) depth measuring blade

(B) beam

(C) ratchet

(D) locking screw

Answer

C

MCQ No – 30

what is the least count of vernier calip

(A) 0.01

(B) 0.02

(C) 0.1

(D) 0.2

Answer

B

MCQ No – 31

what is the least count of micrometer.

(A) 0.002

(B) 0.2

(C) 0.02

(D) 0.1

Answer

C

MCQ No – 32

The lost motion of the spindle in micrometer screw gauge when the rotation of the thimble is changed in direction is referred to as

(A) wear

(B) least count

(C) backlash

(D) total error

Answer

C

MCQ No – 33

What is the purpose of using a ratchet screw in the micrometer screw gauge?

(A) To maintain uniform measuring pressure

(B) To reduce wear of screw threads

(C) Both the above

(D) None of the above

Answer

A

MCQ No – 34

If the spindle of the micrometer does not move by rotating the thimble then the instrument is said to have _____

(A) zero error

(B) positive error

(C) backlash error

(D) negative error

Answer

C

MCQ No – 35

Depth micrometer is a special micrometer used to measure

(A) the depth of holes

(B) the depth of grooves and recesses

(C) the height of shoulders or projections

(D) all of these

Answer

D

MCQ No – 36

In an outside micrometer _______ turns open the anvils by exactly 1.00 mm

(A) half

(B) one

(C) two

(D) one and half

Answer

C

MCQ No – 37

Circular scale on micrometer is marked on

(A) anvil

(B) barrel

(C) thimble

(D) ratchet

Answer

C

MCQ No – 38

While taking a measurement with the help of a Micrometer, which two parts of a Micrometer are used to hold the specimen?

(A) Spindle and Anvil

(B) Spindle and Ratchet

(C) Anvil and Ratchet

(D) Anvil and Barrel

Answer

A

MCQ No – 39

Which of the following is incorrect about micrometers?

(A) Thimble and barrel should have a dull finish

(B) Total travel of the measuring spindle is called measuring range

(C) The graduated surface diameter of the barrel should be 5 mm

(D) A screw has 10 or 20 threads per cm

Answer

C

MCQ No – 40

How many divisions are graduated on thimble?

(A) 20

(B) 25

(C) 45

(D) 50

Answer

D

MCQ No – 41

What is the range of reading error for measuring a range of height gauges of 250 mm?

(A) ±0.02

(B) ±0.03

(C) ±0.04

(D) ±0.05

Answer

A

MCQ No – 42

What is the standard reference temperature for the measurement of the accuracy of vernier height gauges?

(A) 20 K

(B) 20 ̊C

(C) 40 K

(D) 40 ̊C

Answer

B

MCQ No – 43

The accuracy of micrometers, calipers, dial indicators can be checked by a

(A) feeler gauge

(B) slip gauge

(C) ring gauge

(D) plug gauge

Answer

B

MCQ No – 44

The two slip gauges in precision measurement are joined by _______

(A) sliding

(B) adhesion

(C) wringing

(D) slipping

Answer

C

MCQ No – 45

For inspection purpose __________ slip gauges are used

(A) 1 grade

(B) 00 grade

(C) 2 grade

(D) 0 grade

Answer

B

MCQ No – 46

What is the approximate size of slip gauges?

(A) 30mm long and 10mm wide

(B) 45mm long and 15mm wide

(C) 20mm long and 5mm wide

(D) 25mm long and 10mm wide

Answer

A

MCQ No – 47

The thickness of oil film at the surface of slip gauges is of the order of

(A) 0.005 micron

(B) 0.1 micron

(C) 1 micron

(D) 10 micron

Answer

A

MCQ No – 48

_________ is used for the accurate setting of tail stock

(A) Thread gauge

(B) Slip gauge

(C) Vernier caliper

(D) Plug gauge

Answer

B

MCQ No – 49

A high grade set of slip gauge preserved in a factory and not put into general use would be a standard of the type _________

(A) international

(B) secondary

(C) working

(D) primary

Answer

C

MCQ No – 50

Slip gauges were invented by _________

(A) C E Johansson

(B) Alexander

(C) C V Raman

(D) Symons

Answer

A

MCQ No – 51

Which of the following considered as a slip gauges grades

(A) reference grade

(B) calibration grade

(C) 0, I, II grades

(D) all of the above

Answer

D

MCQ No – 52

Process of wringing in slip gauge is due to

(A) molecular cohesion

(B) molecular adhesion

(C) air friction

(D) air vacuum

Answer

B

MCQ No – 53

How many grades or classes of slip gauges are present?

(A) 3

(B) 5

(C) 6

(D) 4

Answer

B

MCQ No – 54

Why ceramic slip gauges are better than steel slip gauges?

(A) Due to its wringing capability

(B) Due to its resistance to impact

(C) Due to its resistance to wear

(D) Due to its thermal Expansion

Answer

C

MCQ No – 55

Which one of the following is not a recommended set gauge of a metric unit?

(A) M112

(B) M105

(C) M95

(D) M33

Answer

C

MCQ No – 56

Which of the following is not a slip gauge accessory?

(A) Measuring jaws

(B) Holder

(C) Rod clamp

(D) Base

Answer

C

MCQ No – 57

Which of the following is not an angle measuring device?

(A) Feeler gauge

(B) Sine bar

(C) Bevel protector

(D) Combination set

Answer

A

MCQ No – 58

What is the range of bevel protractor?

(A) 0-90°

(B) 0-180°

(C) 0-360°

(D) 90-270°

Answer

C

MCQ No – 59

Where will be the vernier scale is present in bevel protector?

(A) Base plate

(B) Circular plate

(C) Adjustable plate

(D) Main body

Answer

B

MCQ No – 60

What is the least count of vernier bevel protractor?

(A) 10’

(B) 5’’

(C) 5’

(D) 10’’

Answer

C

MCQ No – 61

Which of the following is a general dimension of the blade(length*width)?

(A) 250mm*3mm

(B) 100mm*2mm

(C) 150mm*3mm

(D) 150mm*2mm

Answer

C

MCQ No – 62

Accuracy of setting a sine bar

(A) is poor for smaller angles

(B) is maximum when angle of measurement is

(C) decreases appreciably with steep angle

(D) is dependent on accuracy of outer dimensions of sine bar

Answer

C

MCQ No – 63

External taper can be accurately measured with the help of

(A) sine bar and slip gauges

(B) dividing head

(C) height gauge

(D) clinometer

Answer

A

MCQ No – 64

The working principle of sine bar is

(A) trigonometry

(B) optimetry

(C) interferometry

(D) algebric

Answer

A

MCQ No – 65

Which one of the following is an angle measuring device?

(A) Trammel

(B) Hermaphrodite caliper

(C) Divider

(D) Sine bar

Answer

D

MCQ No – 66

Up to which angle sine bars can measure the angles

(A) 45

(B) 60

(C) 90

(D) 120

Answer

A

MCQ No – 67

Which of the following is not the essential requirement for accuracy of measurement with a sine bar?

(A) Flatness of upper surface

(B) Exact distance between roller axes and mutual parallelism

(C) Parallelism between top and bottom surfaces

(D) Parallelism of rollers to upper surface and equality of axis distance as from surface

Answer

C

MCQ No – 68

Sine bar specification can be expressed in _________

(A) center distance between the two rollers and size of rollers

(B) its total length

(C) weight of sine bar

(D) length and width of rollers

Answer

A

MCQ No – 69

What is the permissible tolerance on the flatness of side faces of sine bars of 100 mm as per IS 5359-1969?

(A) 0.001 mm

(B) 0.005 mm

(C) 0.01 mm

(D) 0.05 mm

Answer

B

MCQ No – 70

Which of the following is not used in the making of sine bars?

(A) High carbon

(B) High chromium

(C) Corrosion-resistant steel

(D) Aluminum

Answer

D

MCQ No – 71

What is the sine center?

(A) Center of the sine bar

(B) Sine bar with block holding centers

(C) Sine bar with a hole in center

(D) Sine bar with hollow rod in center

Answer

B

MCQ No – 72

Up to which inclination sine centers can be used?

(A) 45 degree

(B) 90 degree

(C) 120 degree

(D) 60 degree

Answer

D

MCQ No – 73

What are dial gauges or dial test indicators used for ?

(A) Measuring known angles or locating any work to a given angle

(B) Checking flatness of surfaces and parallelism of the bars and rods

(C) Checking the linear displacement of the tool

(D) Checking the thickness of the chip

Answer

B

MCQ No – 74

Accurate centering of work mounted in an independent chuck can be determined by using

(A) center gauge

(B) height gauge

(C) dial indicator

(D) surface gauge

Answer

C

MCQ No – 75

What is the use of Spirit Levels?

(A) Angular measurements only

(B) Static leveling only

(C) Static leveling of equipment and angular measurement

(D) Finding roundness of rotating parts

Answer

C

MCQ No – 76

What is the approximate size of angle gauges?

(A) 76mm long and 16 wide

(B) 85mm long and 26 wide

(C) 16mm long and 75 wide

(D) 70mm long and 18 wide

Answer

A

MCQ No – 77

What are the two grades of angle gauges?

(A) Master and tool room

(B) Precise and Normal

(C) Standard and Industrial

(D) High and low

Answer

A

MCQ No – 78

How angle greater than 90° is measured?

(A) By repeating gauges

(B) Using square plate

(C) Using sine bar

(D) Using autocollimator

Answer

B

MCQ No – 79

A collimator is simply a

(A) source of a bundle of parallel light rays

(B) source of point light

(C) source of alignment telescope

(D) device used in interferometric measurements

Answer

A

MCQ No – 80

Auto collimator is used for

(A) straightness measurement

(B) parallelism measurement

(C) flatness measurement

(D) angular measurement

Answer

D

MCQ No – 81

Angle Dekkor is another type of

(A) auto-collimator

(B) optical square

(C) clinometer

(D) angle gauge

Answer

A

This set of Engineering Metrology Multiple Choice Questions & Answers focuses on “Calibration of Linear and Angular Measuring Instruments”.

  1. What is the relation between variation due to observation, manufacturing process and measuring process of a product?

    a) σobservation= σprocess+ σmeasurement

    b) σobservation = σprocess – σmeasurement

    c) σobservation = σprocess * σmeasurement

    d) σobservation = σprocess / σmeasurement

    View Answer

Answer: a
Explanation: The variation in the observation depends upon the variation in the product due to manufacturing process and variation due to measuring process. In order to keep σobservation minimum measurement should be kept minimum so that product as a whole is reliable.

  1. What is the maximum permissible error for class I micrometers?

    a) 0.002 mm

    b) 0.004 mm

    c) 0.008 mm

    d) 0.016 mm

    View Answer

Answer: b
Explanation: In micrometers, to cover the entire range the error in readings is checked by slip gauges. The maximum permissible error for class I micrometers is 0.004 mm and 0.008 mm for class II micrometers.

  1. What is the permissible error in the perpendicular motion of ocular microscope column w.r.t. The work stage over 100 mm movements?

    a) 0.04 mm

    b) 0.05 mm

    c) 0.07 mm

    d) 0.06 mm

    View Answer

Answer: d
Explanation:The permissible error in the perpendicular motion of ocular microscope column w.r.t. The work stage over 100 mm movements is 0.06mm.

  1. Which of the following is used to check change in ocular lines position due to column rotation in universal micrometer?

    a) Dial indicator

    b) Slip gauges

    c) Control shaft

    d) Universal microscope

    View Answer

Answer: c
Explanation: A special control shaft is used to check this where a right angled blade is provided at right angle to shaft diameter line. The ocular line is made to coincide with the blade and the column is titled, the shift in position of the ocular line is noted, this shift is the required error.

  1. What is the least count of clinometer which is used to check reading of column rotation used for setting of helix angles in universal micrometer?

    a) 1’

    b) 2’

    c) 3’

    d) 4’

    View Answer

Answer: a
Explanation: The permissible error which is allowed in the entire range of column rotation is ± 5′. A clinometer is used to check this which is of 1′ least count. The clinometer is put over column top. Given Inclination is further checked with clinometer.

  1. Which of the following is true for the calibration of instruments?

    a) In casting and fabrication shops the measurements made are of more precise nature as compared to those made in machine shop and tool room

    b) Periodical calibration is made for optical measuring instruments

    c) There is no need of periodic calibration in universal microscope

    d) Preventive maintenance is not necessary for optical measuring instruments

    View Answer

Answer: b
Explanation: In machine shop and tool room the measurements made are of more precise than those made in casting and fabrication shops, so instruments used in these shops require more frequent calibration. Annual programme can be made for periodical calibration and for general preventive maintenance in optical measuring instruments like universal microscope.

  1. What is the permissible error in straight movement of longitudinal and transverse table in horizontal plane?

    a) 0.002 mm

    b) 0.003 mm

    c) 0.004 mm

    d) 0.005 mm

    View Answer

Answer: a
Explanation: The permissible error in straight movement of longitudinal and transverse table is 0.002 mm in horizontal plane and 0.005 mm in vertical plane. This can be checked by using a rectangular straight edge and a dial indicator of least count 0.001 mm with an attachment for fixing dial indicator.

  1. Which of the following is true for checking the Relative perpendicular motion of the longitudinal and transverse carriage?

    a) The permissible error allowed is 0.005 mm in 2500 mm length.

    b) This is checked using a slip gauges

    c) Precision square of class I or 0 is used

    d) Maximum error in precision error is of ± 10″ in squareness

    View Answer

Answer: c
Explanation: The permissible error allowed in this case is 0.005 mm in 1100 mm length. This can be done by using a precision square of class I or class 0 accuracy having a maximum error of ± 10″ in squareness.

  1. What is the maximum permissible error in wear of centres?

    a) 0.04 mm

    b) 0.03 mm

    c) 0.02 mm

    d) 0.01 mm

    View Answer

Answer: d
Explanation: The centres are set and checked for straightness. It can be observed while rotating the centres. The maximum error permissible for wear of centres is 0.01 mm.

  1. What is the least count of dial indicators which can be calibrated using passmeter?

    a) 0.01 mm

    b) 0.03 mm

    c) 0.05 mm

    d) 0.07 mm

    View Answer

Answer: a
Explanation: The dial indicators of least count 0.01 mm can be calibrated by using passmeter or by micrometer dial comparator of least count 0.002 mm. The dial indicators can also be calibrated using slip gauges.

1-The degree of closeness of the measured value of a certain quantity with its true value is known as

  1. Accuracy

  2. Precision

  3. Standard

  4. Sensitivity

(Ans: a)

2-Error of measurement =

  1. True value – Measured value

  2. Precision – True value

  3. Measured value – Precision

  4. None of the above

(Ans: a)

3-The ability by which a measuring device can detect small differences in the quantity being measured by it, is called its

  1. Damping

  2. Sensitivity

  3. Accuracy

  4. None of the above

(Ans: b)

4-The following term(s) is (are) associated with measuring devices

  1. Sensitivity

  2. Damping

  3. Both ‘a’ and ‘b’

  4. None of the above

(Ans: c)

5-To compare an unknown with a standard through a calibrated system is called

  1. Direct comparison

  2. Indirect comparison

  3. both ‘a’ and ‘b’

  4. None of the above

(Ans: b)

6-The following is an internationally recognized and accepted unit system

  1. MKS

  2. FPS

  3. SI

  4. All of the above

(Ans: c)

7-One yard = _____ inch

  1. 36

  2. 38

  3. 40

  4. 42

(Ans: a)

8-The following is a line standard of measurement

  1. Measuring tape

  2. Slip gauge

  3. Micrometer

  4. End bars

(Ans: a)

9-The ‘Wringing’ is due to

  1. Atmospheric pressure

  2. Molecular attraction

  3. both ‘a’ and ‘b’

  4. None of the above

(Ans: c)

10-The angle gauge by Dr. Tamlison consists of a set of

  1. 10 gauges

  2. 12 gauges

  3. 14 gauges

  4. 16 gauges

(Ans: a)

11-1 Angstrom (Å) = _____

  1. 10^-6m

  2. 10^-8m

  3. 10^-10m

  4. 10^-12m

(Ans: c)

12-The principle of ‘Interchangeability’ is normally employed for

  1. Mass production

  2. Production of identical parts

  3. Parts within the prescribed limits of sizes

  4. All of the above

(Ans: d)

13-Following is the theoretical size which is common to both the parts of a mating pair

  1. Normal size

  2. Actual size

  3. Base size

  4. All of the above

(Ans: c)

14-_____ is equal to the differences of the two limits of size of the part

  1. Tolerance

  2. Low limit

  3. High limit

  4. Design size

(Ans: a)

15-The amount by which the actual size of a shaft is less than the actual size of mating hole in an assembly

  1. Clearance

  2. Interference

  3. Allowance

  4. None of the above

(Ans: a)

16-The amount by which the actual size of a shaft is less than the actual size of mating hole in an assembly

  1. Clearance

  2. Interference

  3. Allowance

  4. None of the above

(Ans: b)

17-A positive allowance will always result in a _____ fit.

  1. Clearance

  2. Interference

  3. both ‘a’ and ‘b’

  4. Any of the above

(Ans: a)

18-A negative allowance will always result in a _____ fit.

  1. Clearance

  2. Interference

  3. Transition

  4. Any of the above

(Ans: b)

19-A shaft rotating in a bushed bearing is good example of

  1. Sliding fit

  2. Running fit

  3. Push fit

  4. Driving fit

(Ans: b)

20-Fitting of rim on a locomotive wheel is done by

  1. Keying fit

  2. Driving fit

  3. Force fir

  4. Any of the above

(Ans: c)

21-The following is used to check the diameters of holes

  1. Plug gauge

  2. Ring gauge

  3. Slip gauge

  4. Standard screw pitch gauge

(Ans: a)

22-To check external diameter of hole, we use

  1. Plug gauge

  2. Ring gauge

  3. Slip gauge

  4. Standard screw pitch gauge

(Ans: b)

23-‘GO’ and ‘NO GO’ gauge is a type of

  1. plug gauge

  2. slip gauge

  3. ring gauge

  4. limit gauge

(Ans: d)

24-The following is not a type of comparator

  1. Electrical

  2. Pneumatic

  3. Optical

  4. Hydraulic

(Ans: d)

25-‘Electrolimit’ gauge block comparator and ‘Talyman’ Electrical comparator work on the principle of

  1. Kirchoff’s law

  2. Wheatstone bridge

  3. Faraday,s law

  4. Lenz,s law

(Ans: b)

26-The following is not used to measure angles

  1. Bevel protectors

  2. Calibrated levels

  3. Clinometers

  4. Optical flats

(Ans: d)

27-In v-shape method, the minor diameter of thread is given by

  1. D ± (d2 – d1)

  2. D ± (d1 – d2)

  3. D ± (d2 + d1)

  4. None of the above

Where, D = Diameter of cylindrical gauge, d1 = micrometer reading of cylindrical gauge, d2 = micrometer reading of threads, d = minor diameter

(Ans: a)

28-The following is not a method to find effective thread diameter

  1. Thread micrometer

  2. Two wire method

  3. Three wire method

  4. The v-piece method

(Ans: d)

29-The effective diameter (E) in three wire method is given by

  1. E = M – C

  2. E = M + C

  3. E = M / C

  4. E = M x C

(Ans: a)

30-The following method(s) is (are) used to measure the minor diameter of internal threads

  1. Taper parallels methods

  2. Calibrated rollers methods

  3. both ‘a’ and ‘b’

  4. None of the above

(Ans: c)

1)   What is meant by hitch hiking?

a. procedure of secret voting to select the most appropriate idea

b. enlisting ideas in specific format considering similarities

c. ideas suggested based on other ideas

d. none of the above

 

ANSWER: ideas suggested based on other ideas

2)   What does N, P and L mean in N.P.L. Gauge interferometer?  

a. Nikon pulsed laser

b. Nuclear plasma laboratory

c. National Physics Laboratory

d. Nuclear physics laboratory

 

ANSWER: National Physics Laboratory

3)   Calculate the taper angle, if 8 mm and 12 mm are the diameters of A and B balls respectively. Ball A is at a height of 25 mm from the horizontal ground surface and B at 15 mm.

a. 14.47˚

b. 28.9˚

c. 7.23˚

d. None of the above

 

ANSWER: 28.95˚

4)   The aim of Just-In-Time manufacturing principle is to eliminate

a. time wastage

b. labour wastage

c. cost of excessive inventory

d. all of the above

 

ANSWER: all of the above

5)   Which quality management program is related to the maintenance of plants and equipments?

a. Environmental management systems

b. Fault tree analysis

c. Failure mode effect analysis

d. Total productive maintenance

 

ANSWER: Total productive maintenance

6)   What is acceptance quality level?

a. Maximum percentage of defective parts for sampling purpose are considered satisfactory as a process average

b. Minimum percentage of defective parts for sampling purpose are considered satisfactory as a process average

 

ANSWER: Maximum percentage of defective parts for sampling purpose are considered satisfactory as a process average

7)   Which of the following statements is/are true for sampling inspection?

a. Acceptance sampling does not involve any risk

b. Characteristics of the entire lot can be truly specified

c. Less fatigue results in less mistakes

d. All the above statements are true

 

ANSWER: Less fatigue results in less mistakes

8)   What is the graph (frequency vs cell) shown below called as?

a. Bar diagram

b. Frequency histogram

c. Frequency bar chart

d. None of the above

 

ANSWER: Frequency histogram

9)   What is capability ratio?

a. The ratio of process capability and number of units inspected

b. The ratio of specification range and process capability

c. The ratio of number of defectives and process capability

d. The ratio of number of defectives and number of units inspected

 

ANSWER: The ratio of specification range and process capability

10)   What is meant by P, D, S and A in PDSA cycle?
– Published on 07 Aug 15

a. Progress Development Study Act

b. Plan Do Study Act

c. Project Development Study Act

d. Prevention Do Study Act

 

ANSWER: Plan Do Study Act

11)   Which of the following statements is/are true according to Deming’s Deadly Diseases?

a. short term profits are very useful for long term goals

b. mobility of management leads to stability

c. merit rating leads to devastating

d. all of the above

 

ANSWER: merit rating leads to devastating

12)   Which among the following is used to measure velocity of an object?

a. Laser Doppler effect

b. Laser interferometers

c. Laser telemetric system

d. None of the above

 

ANSWER: Laser Doppler effect

13)   Which dimensions can be measured using image shearing microscope?

a. linear dimensions

b. angular dimensions

c. both linear and angular dimensions

d. none of the above

 

ANSWER: linear dimensions

14)   Which of the following components are inspected by a Tool maker’s microscope?

a. gauges

b. screw threads

c. dies and fixtures

d. all of the above

 

ANSWER: all of the above

15)   Which of the following instruments is used to measure base pitch of a gear in base tangent method?
– Published on 07 Aug 15

a. Gear tooth vernier caliper

b. David Brown tangent caliper

c. David Brown tangent comparator

d. David Brown tangent micrometer

 

ANSWER: David Brown tangent comparator

16)   Which method gives accurate results when effective diameter is measured without considering the thread angle?
– Published on 07 Aug 15

a. Two wire method

b. Three wire method

c. Best wire size

d. All the above

 

ANSWER: Best wire size

17)   Which type of threads are used to transmit power in one direction?
– Published on 07 Aug 15

a. Square threads

b. Buttress threads

c. Both a. and b.

d. None of the above

 

ANSWER: Buttress threads

18)   Calculate CLA value of roughness for a graph, having 100 horizontal magnification and 10000 vertical magnification for a sampling length of 1.2 mm. The areas above the datum line are 100 mm2, 120 mm2, 140 mm2, 40 mm2 and below the datum line are 80 mm2, 40 mm2, 150 mm2, 90 mm2.
– Published on 07 Aug 15

a. 0.6333 micron

b. 6.333 micron

c. 0.912 micron

d. 0.079 micron

 

ANSWER: 0.6333 micron

19)   Which method is calculated considering geometric average of ordinates?
– Published on 07 Aug 15

a. Centre line average method

b. Peak to valley height method

c. Root mean square method

d. All of the above

 

ANSWER: Root mean square method

20)   The Pitter – N.P.L. Gauge interferometer is used to measure
– Published on 07 Aug 15

a. flatness

b. length

c. straightness

d. all of the above

 

ANSWER: length

21)   What does the following interference band pattern indicate?
– Published on 07 Aug 15

a. Gauge has taper along its large edge

b. Gauge has taper along its short corner

c. Flat gauge

d. Bands have same direction but the pitch is different

 

ANSWER: Gauge has taper along its short corner

22)   Newall system is a type of
– Published on 07 Aug 15

a. bilateral hole based system

b. limit system

c. both a. and b.

d. none of the above

 

ANSWER: both a. and b.

23)   In hole basis system, basic size is equal to
– Published on 07 Aug 15

a. maximum hole size

b. minimum hole size

c. upper deviation which is zero

d. none of the above

 

ANSWER: minimum hole size

24)   Which of the following is tested for parallelism between trajectory and a plane?
– Published on 07 Aug 15

a. plane is on a component which moves

b. plane is on a component which does not moves

c. both a. and b.

d. none of the above

 

ANSWER: both a. and b.

25)   What is error of circularity?
– Published on 07 Aug 15

a. Distance between maximum inscribing circle and minimum circumscribing circle measured radially

b. Distance between maximum inscribing circle and minimum zone circle measured radially

c. Distance between least square circle and minimum zone circle measured radially

d. None of the above

 

ANSWER: Distance between maximum inscribing circle and minimum circumscribing circle measured radially

26)   What is the phase difference, when the system is operated at excitation frequency ?
– Published on 07 Aug 15

a. Phase difference is greater than 90˚

b. Phase difference is less than 90˚

c. Phase difference is zero

d. Unpredictable

 

ANSWER: Phase difference is zero

27)   Which of the following statements is true for LVDT?
– Published on 07 Aug 15

a. It is a mutual capacitive transducer

b. Presence of hysteresis gives high repeatability

c. It can measure displacement and pressure

d. All of the above

 

ANSWER: It can measure displacement and pressure

28)   Which of the following materials is/are used to make an angle gauge block?
– Published on 07 Aug 15

a. Hardening tool steel

b. Nickel

c. Tungsten carbide

d. All of the above

 

ANSWER: All of the above

29)   Which type of tolerance does a slip gauge have?
– Published on 07 Aug 15

a. Unilateral tolerance

b. Bilateral tolerance

c. Both a. and b.

d. None of the above

 

ANSWER: Bilateral tolerance

30)   Which of the following statements is/are true?

1. Gross errors are known as compensating errors
2. Systematic errors are caused due to system interaction errors
3. Probability laws are followed by systematic errors
– Published on 07 Aug 15

a. Only 1

b. Only 2

c. Only 3

d. All of the above

 

ANSWER: Only 2

31)   Which of the following errors are also known as cumulative errors?
– Published on 07 Aug 15

a. Random errors

b. Systematic errors

c. Gross errors

d. System interaction errors

 

ANSWER: Systematic errors

32)   Which of the following statements is/are false?

1. Fault tree analysis method is used to determine reliability of product
2. The goal of Six Sigma is to reduce number of defects to 2.4 parts per billion
3. Six sigma is represented by normal distribution curve
4. Poka yoke is a policy which prevents occurrence of human errors
– Published on 07 Aug 15

a. Only statement 3

b. Statement 2 and statement 3

c. Statement 1, 3 and 4

d. Only statement 2

 

ANSWER: Only statement 2

33)   What is quality assurance?
– Published on 07 Aug 15

a. Quality assurance deals with activities which prove that products and services meet the required quality standard

b. Quality assurance deals with activities which aim at customers satisfaction

c. Quality assurance deals with controlling the quality of products by inspection

d. All of the above

 

ANSWER: Quality assurance deals with activities which prove that products and services meet the required quality standard

34)   Which sampling method is used when simple random sampling method becomes inconvenient to use in large lots?
– Published on 07 Aug 15

a. systematic sampling

b. stratified sampling

c. cluster sampling

d. sampling in stages

 

ANSWER: stratified sampling

35)   Maximum data handling analysis load is observed in
– Published on 07 Aug 15

a. single sampling plan

b. double sampling plan

c. sequential sampling plan

d. all of the above

 

ANSWER: sequential sampling plan

36)   Which of the following statements is/are true?

1. Trend type of control chart pattern shows continuous movement of points upwards and downwards
2. Trend pattern occurs due to change in inspection method
3. Downward trend indicates wear of parts
– Published on 07 Aug 15

a. Only 1

b. Only 2

c. Only 3

d. All of the above

 

ANSWER: Only 1

37)   Which control chart pattern is/are used for assignable causes?
– Published on 07 Aug 15

a. Trend pattern

b. Shift pattern

c. Extreme variation pattern

d. All of the above

 

ANSWER: All of the above

38)   Waterfall method is observed in
– Published on 07 Aug 15

a. product design and development

b. quality circle

c. brain storming

d. flow chart

 

ANSWER: product design and development

39)   Which of the following is the limitation of Quality circle?
– Published on 07 Aug 15

a. higher cost

b. training time and cost

c. development of leadership

d. all of the above

 

ANSWER: training time and cost

40)   Inadvertent errors are caused due to
– Published on 07 Aug 15

a. improper timely feedback

b. less knowledge about the product

c. less information

d. all of the above

 

ANSWER: all of the above

41)   Quality improvement planning is related to which category of cost?
– Published on 07 Aug 15

a. Cost of failure

b. Cost of appraisal

c. Cost of prevention

d. All of the above

 

ANSWER: Cost of prevention

42)   In image shearing techniques, what is meant by single shear?
– Published on 07 Aug 15

a. In single shear technique, two images have edge to edge contact and later on one image is shifted some distance over the other

b. In single shear technique, one image is shifted some distance till an edge to edge contact is established

 

ANSWER: In single shear technique, two images have edge to edge contact and later on one image is shifted some distance over the other

43)   What is the function of frame grabber?
– Published on 07 Aug 15

a. It stores the obtained data

b. It converts digital words to analog voltage levels

c. It converts analog voltage levels to digital words

d. All of the above

 

ANSWER: It converts analog voltage levels to digital words

44)   Analytical checking of gears includes checking of
– Published on 07 Aug 15

a. tooth profile

b. vibrations

c. noise level

d. all of the above

 

ANSWER: tooth profile

!

45)   Which formula is used to calculate diametral pitch?
– Published on 07 Aug 15

a. (number of teeth) x (pitch circle diameter)

b. (pitch circle diameter) / (number of teeth)

c. (number of teeth) / (pitch circle diameter)

d. none of the above

 

ANSWER: (number of teeth) / (pitch circle diameter)

46)   According to Taylor’s principle which type of gauge checks both size and geometric features?
– Published on 07 Aug 15

a. Go gauge

b. No go gauge

c. Both a. and b.

d. None of the above

 

ANSWER: Go gauge

47)   What effect does pitch error have on nut and bolt?
– Published on 07 Aug 15

a. Major diameter of nut decreases and effective diameter of bolt increases

b. Effective diameter of nut decreases and effective diameter of bolt increases

c. Effective diameter of nut increases and effective diameter of bolt decreases

d. None of the above

 

ANSWER: Effective diameter of nut decreases and effective diameter of bolt increases

48)   What is ten point height method?
– Published on 07 Aug 15

a. It is the average sum of ten highest points measured within sampling length

b. It is the average difference of five highest points and five deepest valleys measured within sampling length

c. It is the sum of ten highest points divided by sum of ten deepest valleys measured within sampling length

d. It is the average sum of five highest points and five deepest valleys measured within sampling length

 

ANSWER: It is the average difference of five highest points and five deepest valleys measured within sampling length

49)   Which of the following statements is true?
– Published on 07 Aug 15

a. Photocell is used to measure light intensity

b. Planimeter is used to measure surface roughness

c. According to Indian Standard 696 roughness valve is to be measured in millimeter

d. All statements are true

 

ANSWER: Photocell is used to measure light intensity

50)   Which type of surface in a fringe pattern exhibits the movement of fringes towards the centre?
– Published on 07 Aug 15

a. concave surface

b. convex surface

 

ANSWER: concave surface

51)   At which angle does a glass plate reflector set in N.P.L. interferometer?
– Published on 07 Aug 15

a. 30˚

b. 45˚

c. 60˚

d. 90˚

 

ANSWER: 45o

52)   Which type of deviation is observed while calculating hole dimensions?
– Published on 07 Aug 15

a. Positive

b. Negative

c. Zero

d. All of the above

 

ANSWER: All of the above

53)   The snap gauge having go dimension corresponds to
– Published on 07 Aug 15

a. maximum metal condition

b. minimum metal condition

c. minimum material condition

d. none of the above

 

ANSWER: maximum metal condition

54)   What is/are the factor(s) causing runout?
– Published on 07 Aug 15

a. Error of position

b. Error of bearings

c. Both a and b

d. None of the above

 

ANSWER: Both a and b

55)   In the diagram shown below, what is the distance between A and B called as ?
– Published on 07 Aug 15

a. Radial throw

b. Runout

c. Radial runout

d. None of the above

 

ANSWER: Runout

56)   Internal diameter of any workpiece can be measured using
– Published on 07 Aug 15

a. Solex pneumatic comparator

b. Sigma comparator

c. Johansson mickrocator

d. All of the above

 

ANSWER: Solex pneumatic comparator

57)   Calculate the range of linear scale for pressure ratios between 0.6 to 0.8. The air is supplied at 5 bar to the control jet, which has a diameter of 0.45 mm and the diameter of measuring jet is 0.83 mm.
k1  = – 0.5 & k2  = 1.1
– Published on 07 Aug 15

a. 0.244 mm

b. 0.0976 mm

c. 0.0244 mm

d. None of the above

 

ANSWER: 0.0244 mm

58)   Which of the following is true?
– Published on 07 Aug 15

a. Ring gauge has a taper angle of 3 Φ

b. Clinometer cannot measure angle between two adjacent surfaces

c. Clinometer uses micrometer to measure small angles

d. All of the above

 

ANSWER: Clinometer uses micrometer to measure small angles

59)   Which among the following is measured using four ball method?
– Published on 07 Aug 15

a. Diameter

b. Length

c. Angle

d. All of the above

 

ANSWER: Diameter

60)   Match the following Group 1 items (Type of error) with Group 2 items (characteristics) and select the correct option

1. Gross error ——————————————— A. Magnitude and direction vary
2. Systematic error ————————————– B. Caused by electrostatic fields
3. Random error —————————————— C. Human fault
4. Environmental error ———————————- D. Magnitude and direction are definite
– Published on 07 Aug 15

a. 1-B, 2-A, 3-D, 4-C

b. 1-A, 2-C, 3-D, 4-B

c. 1-C, 2-D, 3-A, 4-B

d. 1-D, 2-A, 3-B, 4-C

 

ANSWER: 1-C, 2-D, 3-A, 4-B

61)   Which of the following is a characteristic of End standard?
– Published on 07 Aug 15

a. accuracy of ± 0.2 mm

b. accuracy of ± 0.050 mm

c. accuracy of ± 0.001 mm

d. accuracy of ± 1.00 mm

 

ANSWER: accuracy of ± 0.001 mm

62)   Which ISO standard is used in international automobile companies to set automotive quality system standards ?
– Published on 07 Aug 15

a. ISO 14000

b. TS 16949

c. ISO 9000

d. none of the above

 

ANSWER: TS 16949

63)   ISO 14000 quality standard is related with
– Published on 07 Aug 15

a. Environmental management systems

b. Automotive quality standards

c. Eliminating poor quality

d. Customer satisfaction

 

ANSWER: Environmental management systems

64)   On operating characteristics curve, consumers risk is denoted by
– Published on 07 Aug 15

a. α

b. β

c. γ

d. None of the above

 

ANSWER: β

65)   Which of the following statements is/are true?

1. Probability of acceptance decreases if acceptance number increases, when sampling size is kept constant
2. Indifferent quality range is the range between lot tolerance percent defective and acceptable quality level
3. Operating characteristics curve is the curve plotted between probability of acceptance and indifferent quality range
– Published on 07 Aug 15

a. Only 1

b. Only 2

c. Only 3

d. All the above statements are true

 

ANSWER: Only 2

66)   Sample size of 1 m2 is observed in which type of chart?
– Published on 07 Aug 15

a. C chart

b. P chart

c. nP chart

d. R chart

 

ANSWER: C chart

67)   Which of the following statements is true?

1. P and nP charts cannot use limit gauges
2. P charts are difficult to understand
3. P charts cannot recognize different degrees of defectiveness in units
– Published on 07 Aug 15

a. Only 1

b. Only 2

c. Only 3

d. All the statements are true

 

ANSWER: Only 3

68)   Which type of chart uses the rule of 20:80?
– Published on 07 Aug 15

a. cause and effect chart

b. Pareto chart

c. fish bone diagram

d. control chart

 

ANSWER: Pareto chart

69)   Which among the following depicts positive and negative relation between driving factor and performance factor?
– Published on 07 Aug 15

a. Scatter diagram

b. histogram

c. check sheet

d. none of the above

 

ANSWER: Scatter diagram

70)   Which of the following strategies of Deming’s fourteen points is included into category of Management commitment?
– Published on 07 Aug 15

a. Institute leadership

b. Encouraging education

c. Eliminating exhortations

d. Adopting new philosophy

 

ANSWER: Adopting new philosophy

71)   Which formula is used to calculate quality of performance?
– Published on 07 Aug 15

a. Quality of performance = quality of design + quality of conformance

b. Quality of performance = quality of design – quality of conformance

c. Quality of performance = quality of design + availability

d. None of the above

 

ANSWER: Quality of performance = quality of design + quality of conformance

72)   Which are the different techniques used by interpretation segments for interpretation?
– Published on 07 Aug 15

a. frame grabber and frame store

b. template matching and weighting

c. thresholding and edge detection

d. all of the above

 

ANSWER: template matching and weighting

73)   Which of the following is a contact type of automated inspection method?
– Published on 07 Aug 15

a. Inspection probe

b. Laser scanning

c. Electric field

d. All of the above

 

ANSWER: Inspection probe

74)   A gear has 30 teeth with module 4 mm and pressure angle of 20o. Calculate length of base tangent in a gear over 7 teeth space.
– Published on 07 Aug 15

a. 21.25 mm

b. 90.23 mm

c. 62.53 mm

d. None of the above

 

ANSWER: 90.23 mm

75)   Calculate the tool width of a gear having 30 number of teeth and with module 5 mm.
– Published on 07 Aug 15

a. 6.352 mm

b. 5.555 mm

c. 7.850 mm

d. none of the above

 

ANSWER: 7.850 mm

76)   Which of the following statements is true?
– Published on 07 Aug 15

a. In three wire method, each flank of a thread is touched by a wire in axial plane section and this is valid only for a thread having rank angle

b. Compression error is always subtracted from effective diameter value obtained

c. Floating carriage type of micrometer is used for two wire method —-

d. The value of θ is assumed 30o while calculating best wire diameter for Withworth thread

 

ANSWER: Floating carriage type of micrometer is used for two wire method —-

77)   Calculate diameter of best wire for a Withworth thread of M 24 x 7 mm size.
– Published on 07 Aug 15

a. 4.04 mm

b. 7.8 mm

c. 3.94 mm

d. 8.08 mm

 

ANSWER: 3.94 mm

78)   Which of the following methods is unreliable to evaluate the surface finish?
– Published on 07 Aug 15

a. Electrical stylus profilometer

b. Wallace surface dynamometer

c. Profilograph

d. Tomlinson surface tester

 

ANSWER: Wallace surface dynamometer

79)   Which principle does Taylor-Hobson-Talysurf tester work on?
– Published on 07 Aug 15

a. Capacitive demodulating principle

b. Intensity modulating principle

c. Inductive modulating principle

d. Carrier modulating principle

 

ANSWER: Carrier modulating principle

80)   Which type of light source is used in N.P.L. type of flatness interferometer?
– Published on 07 Aug 15

a. Mercury vapour lamp

b. Cadmium lamp

c. Both a. and b.

d. None of the above

 

ANSWER: Mercury vapour lamp

81)   Which among the following is used to create fringes in N.P.L. interferometer?
– Published on 07 Aug 15

a. Condensing lens

b. Collimating lens

c. Optical flat

d. All of the above

 

ANSWER: Optical flat

82)   How is interference between shaft and hole calculated?
– Published on 07 Aug 15

a. Interference = maximum shaft – minimum hole

b. Interference = minimum shaft – maximum hole

c. Interference = minimum shaft + maximum hole

d. None of the above

 

ANSWER: Interference = maximum shaft – minimum hole

83)   Which of the following is true for interference fit?
– Published on 07 Aug 15

a. Shaft is always smaller than the hole

b. Shaft is always bigger than the hole

c. Interference fits have shaft and hole of same dimension

d. None of the above

 

ANSWER: Shaft is always bigger than the hole

84)   Which type of circularity reference circle is shown below ?
Condition given out of roundness δ = δr
– Published on 07 Aug 15

a. Minimum inscribed circle

b. Minimum circumscribed circle

c. Least square circle

d. Minimum zone circle

 

ANSWER: Minimum zone circle

85)   Which error is observed due to lack of squareness when depth is measured using depth micrometer?
– Published on 07 Aug 15

a. parallax error

b. cosine error

c. sine error

d. all of the above

 

ANSWER: cosine error

86)   The sensitivity of back pressure air gauge is given by the relation shown below, what does δ R / δ p2  signify?

(δR / δt) = (δ Am / δ t) x (δ R / δ p2 )  x (δ p2  / δ Am )
– Published on 07 Aug 15

a. Pneumatic sensitivity

b. Sensitivity of pressure gauge

c. Overall magnification

d. Measuring head sensitivity

 

ANSWER: Sensitivity of pressure gauge

87)   Which principle is used to measure distance in electronic comparator?
– Published on 07 Aug 15

a. Frequency modulation

b. Radio oscillations

c. Both a. and b.

d. None of the above

 

ANSWER: Both a. and b.

88)   Testing flatness or straightness of a surface is possible using
– Published on 07 Aug 15

a. vernier caliper

b. micrometer

c. autocollimator

d. all of the above

 

ANSWER: autocollimator

89)   Grade 1 is used in
– Published on 07 Aug 15

a. high precision tasks

b. department of inspection

c. calibration of instruments

d. all of the above

 

ANSWER: department of inspection

90)   In which of the following length standards, parallax error is observed?
– Published on 07 Aug 15

a. line standard

b. end standard

c. both a. and b.

d. none of the above

 

ANSWER: line standard

91)   Imperial standard yard is made of
– Published on 07 Aug 15

a. platinum alloy

b. platinum iridium alloy

c. bronze

d. all of the above

 

ANSWER: bronze

92)   Which among the following is a pull type signaling system?
– Published on 07 Aug 15

a. Just in time

b. Kanban

c. both a. and b.

d. none of the above

 

ANSWER: both a. and b.

93)   What is meant by Kaizen?
– Published on 07 Aug 15

a. card signal

b. to avoid inadvertent errors

c. change for better quality

d. none of the above

 

ANSWER: change for better quality

94)   What is the effect of sample size on probability of acceptance?
– Published on 07 Aug 15

a. sample size has no effect on probability of acceptance

b. as number of items in a sample decrease, higher is the possibility of number of defectives thereby probability of acceptance decreases

c. as number of items in a sample increase, higher is the possibility of number of defectives thereby probability of acceptance decreases

d. none of the above

 

ANSWER: as number of items in a sample increase, higher is the possibility of number of defectives thereby probability of acceptance decreases

95)   Lot Tolerance Percent Defective is also known as?
– Published on 07 Aug 15

a. rejectable quality level

b. acceptance quality level

c. indifferent quality level

d. all of the above

 

ANSWER: rejectable quality level

96)   Which of the following gives actual measurement of any specific dimension?
– Published on 07 Aug 15

a. Inspection by variables

b. Inspection by attributes

c. Both a. and b.

d. None of the above

 

ANSWER: Inspection by variables

97)   Match the following group 1 (charts) with group 2 (use) and select the correct option.

1. R chart ———————————————– A. study the number of defects per unit
2. C chart ———————————————– B. size of variable is studied
3. P chart ———————————————– C. dispersion of measured data
4. X chart ———————————————-  D. defective units produced per subgroup
– Published on 07 Aug 15

a. 1 – A, 2 – B, 3 – D, 4 – C

b. 1 – C, 2 – D, 3 – B, 4 – A

c. 1 – A, 2 – D, 3 – B, 4 – C

d. 1 – C, 2 – A, 3 – D, 4 – B

 

ANSWER: 1 – C, 2 – A, 3 – D, 4 – B

98)   Relaxed ambiance for group participation is observed in which type of brain storming sessions?
– Published on 07 Aug 15

a. structured sessions

b. unstructured sessions

c. both a. and b.

d. none of the above

 

ANSWER: unstructured sessions

99)   Which award is presented to different organizations for quality and excellent performance by president of USA?
– Published on 07 Aug 15

a. Malcolm Balbridge National Award

b. Dr. W. Edward Deming National Award

c. US Excellence Award

d. None of the above

 

ANSWER: Malcolm Balbridge National Award

100)   According to Juran’s triology diagram, what is the shaded region called?
– Published on 07 Aug 15

a. zone of control

b. chronic waste

c. sporadic spike

d. none of the above

 

ANSWER: chronic waste

101)   According Juran’s Triology, which of the following actions is performed under planning procedure?
– Published on 07 Aug 15

a. choosing control subjects

b. organizing project teams

c. project establishment

d. deal with resistance to change

 

ANSWER: project establishment

102)   According to laser Doppler principle, light experiences a change in its frequency when it comes in contact with a moving object depending upon
– Published on 07 Aug 15

a. the velocity of the object

b. the direction of the object

c. both a. and b.

d. none of the above

 

ANSWER: both a. and b.

103)   Which of the following statements is/are false for Co-ordinate measuring machine?
– Published on 07 Aug 15

a. Conventional comparators have greater accuracy than co-ordinate measuring machines

b. Gantry type of co-ordinate measuring machine use inductive transducers for measurement

c. Loading and unloading operations are easily done by cantilever type of co-ordinate measuring machine

d. All the statements are false

 

ANSWER: Conventional comparators have greater accuracy than co-ordinate measuring machines

104)   Which type of tooth profile has double curvature?
– Published on 07 Aug 15

a. cycloidal tooth profile

b. involute tooth profile

c. both a. and b.

d. none of the above

 

ANSWER: cycloidal tooth profile

105)   Smooth motion in involute tooth profile is possible due to
– Published on 07 Aug 15

a. variation in pressure angle

b. constant pressure angle

c. Both a. and b.

d. None of the above

 

ANSWER: constant pressure angle

106)   What is used to measure the major diameter of an external thread?
– Published on 07 Aug 15

a. Bench micrometer

b. Thread micrometer

c. One wire method

d. All of the above

 

ANSWER: Bench micrometer

107)   Which type of errors show linear relation between cumulative pitch error and length of thread?
– Published on 07 Aug 15

a. Periodic errors

b. Progressive errors

c. Both a. and b.

d. None of the above

 

ANSWER: Progressive errors

108)   Which among the following is a type of direct measuring instrument of roughness?
– Published on 07 Aug 15

a. Micro interferometer

b. Wallace surface dynamometer

c. Profilometer

d. None of the above

 

ANSWER: Profilometer

109)   Which among the following causes first order surface irregularity?
– Published on 07 Aug 15

a. Lack of straightness

b. Lack of rigidity

c. Feed and speed

d. Vibrations

 

ANSWER: Lack of straightness

110)   Which type of surface, has a fringe pattern shown below?
– Published on 07 Aug 15

a. Sphere

b. Cylinder

c. Conical

d. Spheroid

 

ANSWER: Spheroid

111)   Which type of fringe is formed, if a path difference of  λ/2 is observed in an interference pattern?
– Published on 07 Aug 15

a. Dark fringe

b. Bright fringe

c. Both bright and dark fringe overlap

d. Unpredictable

 

ANSWER: Dark fringe

112)   Which among the following is a type of clearance fit?
– Published on 07 Aug 15

a. Force fit

b. Push fit

c. Slide fit

d. Tight fit

 

ANSWER: Slide fit

 

114)   The out of roundness δ for least square circle is given as
– Published on 07 Aug 15

a. δ = δp – δv

b. δ = δp + δv

c. δ = δr

d. None of the above

 

ANSWER: δ = δp + δv

115)   Indicator method is used to test
– Published on 07 Aug 15

a. straightness

b. squareness

c. flatness

d. all of the above

 

ANSWER: squareness

116)   Overall magnification of optical comparators is given as
– Published on 07 Aug 15

a. (4 d / f) x ( magnification of eye piece)

b. (2 f / d) x ( magnification of eye piece)

c. (4 f / d) x ( magnification of eye piece)

d. (2 d / f) x ( magnification of eye piece)

 

ANSWER: (2 f / d) x ( magnification of eye piece)

117)   Which type of comparator changes its magnification, when distance between cross strip hinge and knife edge is varied?
– Published on 07 Aug 15

a. Johansson mickrocator

b. Solex pneumatic comparator

c. Projector comparator

d. Sigma comparator

 

ANSWER: Sigma comparator

118)   What is the type of instrument shown below?
– Published on 07 Aug 15

a. Bore gauge

b. Telescopic gauge

c. Slip gauge

d. None of the above

 

ANSWER: Telescopic gauge

119)   Which among the following is an optical instrument?
– Published on 07 Aug 15

a. angle dekkor

b. autocollimator

c. both a. and b.

d. none of the above

 

ANSWER: both a. and b.

120)   Which of the following causes is/are responsible for systematic errors?
– Published on 07 Aug 15

a. non linearity

b. change in sensitivity

c. zero offset

d. All of the above

 

ANSWER: All of the above

121)   Which of the following statements is/are true?
– Published on 07 Aug 15

a. Pyrometer is a non-contact type of instrument

b. Stroboscope is a contact type of instrument

c. Micrometer is a non-contact type of instrument

d. All of the above

 

ANSWER: Pyrometer is a non-contact type of instrument

122)   Match the following group 1 items with group 2 items

1. Sort ————————————————– A. Seitan
2. Set in order —————————————– B. Seiketsu
3. Shine ———————————————— C. Seiri
4. Standardize —————————————- D. Seiso
– Published on 07 Aug 15

a. 1 – D, 2 – A, 3 – B, 4 – C

b. 1 – C, 2 – A, 3 – D, 4 – B

c. 1 – B, 2 – C, 3 – A, 4 – D

d. 1 –A, 2 – C, 3 – D, 4 – B

 

ANSWER: 1 – C, 2 – A, 3 – D, 4 – B

123)   What is the aim of fool proofing technique used for total quality management?
– Published on 07 Aug 15

a. to achieve zero defects

b. to specify time schedules

c. to specify targets

d. none of the above

 

ANSWER: to achieve zero defects

124)   What are the factors causing sampling error?
– Published on 07 Aug 15

a. method of sample selection

b. sample size

c. both a. and b.

d. none of the above

 

ANSWER: both a. and b.

125)   In a lot size of 10000, probability of acceptance is 0.483 for 0.4% defectives. The number of defectives are not replaced, assume
np’ = 1.36. Calculate % average outgoing quality
– Published on 07 Aug 15

a. 1.123

b. 0.1932

c. 0.789

d. None of the above

 

ANSWER: 0.1932

126)   The distribution of measured data can be studied by using
– Published on 07 Aug 15

a. X chart

b. R chart

c. both X and R chart

d. None of the above

 

ANSWER: both X and R chart

127)   Which among the following is a type of control chart for variables?
– Published on 07 Aug 15

a. C chart

b. P chart

c. X chart

d. U chart

 

ANSWER: X chart

128)   Fish bone diagram is also known as?
– Published on 07 Aug 15

a. Cause and effect chart

b. Ishikawa diagram

c. Both a. and b.

d. None of the above

 

ANSWER: Both a. and b.

129)   Who among the following suggested seven quality tools for controlling quality?
– Published on 07 Aug 15

a. Juran

b. Kaoru Ishikawa

c. Dr. W. Edward Deming

d. Feigenbaum

 

ANSWER: Kaoru Ishikawa

130)   According to ISO 8402, quality is defined as
– Published on 07 Aug 15

a. the totality of features and characteristics of a product or service that bears on its ability to satisfy given needs

b. the totality of features and characteristics of a product or service that bears on its ability to satisfy stated or implied needs

c. the minimum loss imparted by the product to satisfy from the time the product is dispatched

d. none of the above

 

ANSWER: the totality of features and characteristics of a product or service that bears on its ability to satisfy stated or implied needs

131)   Match the following group 1 items (Authors) with group 2 items (Definitions)

1. Juran ————————————————- A. Quality is conformance to requirements
2. Crossby ———————————————  B. Quality in essence is a way of managing the organization
3. Hoshin ———————————————– C. Quality is fitness for use
4. Feigenbaum —————————————– D. Quality is correcting and preventing loss,not living with loss
– Published on 07 Aug 15

a. 1 – A, 2 – D, 3 – B, 4 – C

b. 1 – C, 2 – A, 3 – D, 4 – B

c. 1 – B, 2 – A, 3 – C, 4 – D

d. 1 – D, 2 – A, 3 – B, 4 – C

 

ANSWER: 1 – C, 2 – A, 3 – D, 4 – B

132)   Which among the following machines can inspect geometric features of different components?
– Published on 07 Aug 15

a. Co-ordinate measuring machines

b. Universal measuring machines

c. Both a. and b.

d. None of the above

 

ANSWER: Universal measuring machines

133)   Universal measuring machine is a combination of
– Published on 07 Aug 15

a. Tool maker’s microscope and Parkinson’s gear tester

b. Tool maker’s microscope and optical measuring machine

c. Parkinson’s gear tester and optical measuring machine

d. None of the above

 

ANSWER: Tool maker’s microscope and optical measuring machine

134)   Which of the following statements is/are true?
– Published on 07 Aug 15

a. Parkinson’s gear tester is used to measure variation in centre distance

b. Tool maker’s microscope is used to measure tooth thickness

c. Teeth having wider flanks have less strength

d. All the above statements are true

 

ANSWER: Parkinson’s gear tester is used to measure variation in centre distance

135)   Spiral gears are used to transmit power when the shafts are
– Published on 07 Aug 15

a. parallel

b. interesting

c. parallel and intersecting

d. neither parallel nor intersecting

 

ANSWER: neither parallel nor intersecting

136)   Why are pitch errors observed in threads?
– Published on 07 Aug 15

a. Lack of inspection

b. Incorrect ratio of tool work velocity

c. Interference between mating parts

d. All of the above

 

ANSWER: Incorrect ratio of tool work velocity

137)   Which thread has a combined strength of square thread and V thread?
– Published on 07 Aug 15

a. Acme thread

b. Knuckle thread

c. Buttress thread

d. British standard Whitworth thread

 

ANSWER: Buttress thread

138)   What does effective profile mean, while defining a surface texture?
– Published on 07 Aug 15

a. Workpiece having repetitive irregularities

b. Roughness can be measured in this imaginary profile

c. Real contour of a surface

d. All of the above

 

ANSWER: Real contour of a surface

139)   Match the following Group 1 items with Group 2 items

1. Flaw ———————————————- A. Secondary texture
2. Actual surface ———————————- B. Surface which does not exist
3. Nominal surface ——————————- C. Primary texture
4. Waviness —————————————- D. Designer prescribes the surface
5. Roughness ————————————— E. Irregularities occurring at one place
– Published on 07 Aug 15

a. 1 – A, 2 – B, 3 – D, 4 – C, 5 – E

b. 1 – D, 2 – E, 3 – D, 4 – C, 5 – C

c. 1 – E, 2 – D, 3 – B, 4 – A, 5 – C

d. 1 – C, 2 – A, 3 – D, 4 – B, 5 – E

 

ANSWER: 1 – E, 2 – D, 3 – B, 4 – A, 5 – C

140)   An interferometer is used to measure a surface of 1.85 mm. Calculate number of fringes, when λ = 0.659 μm.
– Published on 07 Aug 15

a. 5614.567

b. 5000.236

c. 2807.283

d. None of the above

 

ANSWER: 5614.567

141)   A surface of 2.1 mm is to be measured using a interferometer. Calculate nominal fraction for blue light which has wavelength of 0.785 μm.
– Published on 07 Aug 15

a. 0.8280

b. 0.5350

c. 0.3185

d. 0.1910

 

ANSWER: 0.3185

142)   Which of the following statements is/are false?
– Published on 07 Aug 15

a. Interference is observed in tight fit

b. Allowance represents minimum interference for interference fits

c. Clearance is observed in push fit

d. All of the above

 

ANSWER: Allowance represents minimum interference for interference fits

143)   What does allowance represent in clearance fits?
– Published on 07 Aug 15

a. It represents minimum clearance and is positive

b. It represents maximum clearance and is positive

c. It represents minimum clearance and is negative

d. It represents maximum clearance and is negative

 

ANSWER: It represents minimum clearance and is positive

144)   What is a least square line?
– Published on 07 Aug 15

a. A line which has sum of errors minimum

b. A line which has sum of difference of errors minimum

c. A line which has sum of squares of errors minimum

d. None of the above

 

ANSWER: A line which has sum of squares of errors minimum

145)   Which method is used to test the straightness of an object?
– Published on 07 Aug 15

a. Indicator method

b. Interference method

c. Wedge method

d. All of the above

 

ANSWER: Wedge method

146)   Which of the following statements are true?

1. Mechanical comparators are compact and easy to handle
2. Parallax error is never observed in mechanical comparator
3. Sigma comparator is a type of mechanical comparator
4. Mechanical comparators have low inertia which makes them sensitive to vibrations
– Published on 07 Aug 15

a. 1 and 2

b. 3 and 4

c. 1 and 3

d. All of the above

 

ANSWER: 1 and 3

147)   Johansson mickrocator is a type of
– Published on 07 Aug 15

a. mechanical optical comparator

b. mechanical comparator

c. optical comparator

d. electrical comparator

 

ANSWER: mechanical comparator

148)   Which of the following is not a type of direct measuring instrument?
– Published on 07 Aug 15

a. Micrometer

b. Vernier caliper

c. Divider

d. All of the above

 

ANSWER: divider

149)   Match the following Group 1 items (Grades) with Group 2 items (application) and select the correct option

1. Grade I ———————————– A. high precision task
2. Grade II ———————————- B. comparators
3. Grade 00 ——————————— C. inspection department
4. Calibration grade ———————– D. production

a. 1-A, 2-C, 3-D, 4-B

b. 1-C, 2-D, 3-A, 4-B

c. 1-B, 2-A, 3-C, 4-D

d. 1-D, 2-B, 3-A, 4-C

 

ANSWER: 1-C, 2-D, 3-A, 4-B

150)   Which of the following processes is used to monitor space signals of a space craft?
– Published on 07 Aug 15

a. Stroboscope

b. Telemetry

c. Pyrometer

d. None of the above

 

ANSWER: Telemetry

151)   The study of scientific metrology deals with

  1. accuracy and methods of measurement

  2. standard specifications

  3. theories related to nature

  4. all of the above

ANSWER: theories related to nature

 Click Here for practice online tests 
 Click Here  
for notes of the other subjects
Click Here f
or checking required Weight  & Height

Click Here for Free Tests & Guidance about ISSB

Click Here to Follow up for Current Jobs & more Notes 

Subscribe our YouTube Channel for Tests preparation & guidance. Click Here to Subscribe for more videos.

 Click Here for practice online tests 
 Click Here  
for notes of the other subjects
Click Here f
or checking required Weight  & Height

Click Here for Free Tests & Guidance about ISSB

Click Here to Follow up for Current Jobs & more Notes 

Latest Posts